another Muslim story…

Latest

ja.aliff.ha.ta [Gulp]

Kalau Allah nak uji, sekejap je jadi kan?

Allah kan ada ayat magic dia..

Kun fayakun.

Mungkin hati sendiri yang tak bersih.

Mungkin hati sendiri yang tak ikhlas dalam bekerja..

Banyak lagi yang kena perbaiki.

Title individu muslim. Bukan senang nak galas.

Berkepul-kepul pun tahu 10 muwasofat,

Kalau tak cuba aplikasi.

Tak cuba buat yang terbaik.

Subhanallah!

Allah tahu luar dan dalam.

Malu kalau nak mengaku diri sendiri baik.

Sebab memang diri sendiri tahu siapa diri kita sendiri.

“Saya bukan budak baik.” Sungguh!

Ini lah yang saya sedang cuba perbaiki.

Ingin menjadi muslim terbaik di mata Allah.

Banyak lagi saki baki jahiliyyah yang tak terhakis.

Muhasabah. Muhasabah. Kalau ada system delete dalam diri, dah lama nak delete semua mr.J yang ada dalam diri.

kalau system memory card boleh dibuang dalam diri, nak je lempar jauh-jauh. Biar dah tak ingat semua yang tak perlu tu.

Tapi ayat ‘kalau’ tu, ayat magic syaitonirrojim kan…?

Kalau ditimpa ujian, tak boleh salahkan orang lain.

Jangan salahkan orang lain.

Biar terukir senyum palsu pun.

Salahkan diri sendiri.

Solat tak jaga waktu.

Hati selalu su’uzhon.

Keberkatan tak ada.

Kadang-kadang sakitkan hati ibu bapa.

Astaghfirullah…Astaghfirullah…Astaghfirullah…

Banyaknya khilaf yang kena perbaiki..

Dalam bersedih,

Bukak mushaf,

Jumpa ayat ni..

Rasa nak nanges.

Hebat kan Allah?

Memang kena lah ayat yang Allah nak pujuk ni.

Alhamdulillah ‘ala kulli hal =)

[At-Taubah:20-21]

[At-Taubah:20-21]

9:16pm

[…5]

 

faith

 

 

You know what is the sweetest time of the day? It is when you pray. Why? Because you are talking to the One who loves you most.

Life is a constant battle for survival. And as we grow older, the rules change on daily basis. Our mission is not to escape but to survive and win. Not just deal with triumph but to deal with failures and mistakes. Not to run away from fear but to master it. It takes courage to keep on fighting. So if you feel like the rules have shifted one step higher, deal with it and never surrender. God is with you.

“Even though I don’t know at times which direction I’m heading in, nor the outcome of the path life takes me on, I do know God will be there to guide me through.”

(via uncomfortablesoul.tumblr.com)

[…4]

Mahu jadi gagah seperti Umar..

 

Allah :’)

Izinkan aku..

 

2:214

 

 

senyum dalam penat 

 

 

…Escapism…

Salam warahmatullah…

Mesti kita semua pernah rasa nak buat macam ni kan?

So let’s clear our mind for a moment and imagine that we’re here now;

Image

and screaming;

” Aaaaaaaaaaaaaaaaah!!!!! “

That’s it.

Scream.out.loud.

Fuhh…

bittersweet

Smile… even if it is pain inside..

easier said than done, huh?

reality hurts. truth bites.

;’)

stay strong!

Bismillahirrahmanirrahim..

The day will not always be a bright day for us.

we hold, we held it deep inside. we are strong! yet why are we crying inside?

we know ourselves. we just pretended to be strong, sometimes. right?  till we cant help it.

till we cant hold it anymore.

ppl said it’s not cool to cry in front of others

for me, its more than a cool, in fact it’s a grateful thing as we know we still hv a soft heart.

it’s been a long time since i’ve written something in this blog.

u know, when my heart feels so misery, i always ended up to be here..

O Allah The Most Merciful..

please help me.. am afraid..

please give us some spaces. please give us chances..

i believe she can do it.

please dont let her go astray.  please hold her hand tightly..

she needs You even though she cant feel Your presence anymore.

she needs You. she needs You.

Only to You i put my trust in. Only from You i get my strength to go for it..

indeed.

“Indeed, [O Muhammad], you do not guide whom you like, but Allah guides whom He wills. And He is most knowing of the [rightly] guided.” [28:56]

[melancholy]: be strong our brothers and sisters.. Syria & Palestine will be free one day!

Hello, hello
anybody out there?
’cause I don’t hear a sound
alone, alone
I don’t really know where the world is but I miss it now

I’m out on the edge and I’m screaming my name
like a fool at the top of my lungs
sometimes when I close my eyes I pretend I’m alright
but it’s never enough
cause my echo, echo
is the only voice coming back
shadow, shadow
is the only friend that I have

listen, listen
I would take a whisper if
that’s all you have to give
but it isn’t, isn’t
you could come and save me
try to chase it crazy right out of my head

I don’t wanna be down and
I just wanna feel alive and
get to see your face again but ’til then
Just my echo, my shadow
you’re my only friend

[…3]

hope

Along,

either you read this or not,

” May Allah ease your way… bittaufiq wannajah fil imtihan. Rabbi zidni ‘ilman, warzuqni fahman.. ameen.”

Ayuh, kita sama-sama tunjukkan peduli kita kepada Ummah!

Perarakan Global ke Baitulmaqdis @ Global March to Jerusalem

Ayuh, kita sama-sama turun padang. Kalau selama ini kita memberi derma kepada tabung bantuan Palestin dan membaca qunut nazilah untuk mereka tetapi kali ini ayuh kita sama-sama tunjukkan rasa lagi peduli kita kepada nasib ssaudara seaqidah kita.

Jom sama-sama luangkan masa pada malam Jumaat bersamaan 30 Mac 2012 untuk ke Stadium Melawati Shah Alam.

Semoga di akhirat nanti, jika mereka tanya apa yang dah kita buat untuk membantu mereka selama kita hidup di dunia ini, kita ada ini sebagai hujah.

Ayuh semua! Ini adalah isu kemanusiaan bukan sahaja isu agama, bukan juga isu perjuangan rakyat Palestin, bukan isu perjuangan badan-badan bukan kerajaan tetapi ini isu perjuangan ummah!

Allahu akbar!

p/s: inshaAllah kalau tidak ada aral melintang , saya akan turut serta bersama akhowat2 yang lain untuk pergi. inshaAllah… tidak sabar untuk bertemu wajah-wajah semangat mereka yang lain disana. =)